Ayurveda och de tre dosorna

Vad är Ayurveda?

Ayurveda har sitt ursprung i ordet “ayus” (liv) och “veda” (vetskap). Med andra ord, Ayurveda betyder “Kunskap om Livet” på sanskrit. Det är en ca 5000 år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling. Ayurveda är ett system som alltid tar hänsyn till alla aspekter av livet: vi är kropp, sinne (tankar och känslor) och själ, en helhet. Inom ayurveda anses kropp, själ, tankar och känslor vara en holistisk helhet.

Ayurveda kan översättas till ”Vardagskunskap” då vi härigenom får enkla tips om hur vi kan leva i vardagen och skapa mer energi, livskraft och bättre välmående. Det kan vara stort att sätta sig in i Ayurveda, men det finns enklare vägar till förståelse, genom att lära sig om de tre dosorna Vata, Pitta och Kapha som skapar de olika psyko-fysiska konstitutionerna.

Alla är olika

I Ayurveda säger man att allt påverkar, frågan är bara på vilket sätt något påverkar oss som individer. Vi kan själva se att vissa människor tycks kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp ett endaste kilo medan andra bara behöver titta på mat för att gå upp i vikt. Vissa har en enkelhet att träna aktivt dagligen medan andra knappt kommer ur soffan. Vissa gillar varm lagad mat medan andra tycker om kalla sallader. Denna olikhet bygger på att vi har alla olika sammansättning av Vata, Pitta och Kapha.

Rent fysiskt ser vi olika ut, vissa är korta, andra långa, vissa är breda och stabila, andra tunna och bräckliga. Det finns även skillnader i hur vi fungerar mentalt och känslomässigt. En del personer har ett snabbt och rörligt sinne med massor av tankar och idéer, andra behöver tid på sig för att grunna på saken och så småningom komma fram till ett beslut. Ayurveda skulle säga att dessa olikheter beror på vilken ”dosha” eller kroppstyp som är dominant i konstitutionen. Den personliga konstitutionen är något vi föds med och som skapas från våra föräldrar. Vi bär sedan med oss vår speciella sammansättning av doshorna genom hela livet med allt vad det innebär av styrkor och svagheter. 

De tre doshorna, vata, pitta och kapha kan beskrivas som tre grundläggande personlighetstyper som bär på olika sammansättningar av elementen jord, vatten, eld, luft och rymd. 

De 3 doshorna Vata, Pitta, Kapha

Varje individ har en personlig konstitution som bygger på de tre grundläggande och viktiga doshorna (vata, pitta och kapha) och hur dessa står i relation till varandra. De kan balanseras genom en rad olika behandlingar som t.ex. en Ayurvedisk massagebehandling, kostförändringar samt olika kroppsövningar (yoga asanas).

Syftet är att doshorna ska vara i balans för att vi ska känna oss lyckliga, nöjda och må bra. Med hjälp av Ayurveda kan vi lättare komma i balans och må bra i alla aspekter i livet. En Ayurvedisk hälsokonsultation och massagebehandling är därför baserad på personens dosha och “vikritis” (dosha obalanser). Låt oss ta en titt på de tre olika doshorna!

Vata

Vata-doshan är uppbyggd av rymd- och luftelementet. Ordet Vata betyder “att röra sig” och därför kan Vata-personens karaktär beskrivas som hyperaktiv, impulsiv och kreativ. De är kärleksfulla personer, men har en stark tendens till oro och ångest. De tycker om omväxlande aktiviteter, tänker och pratar snabbt, lär sig snabbt men glömmer lätt och kan vara ofokuserade.

Vata-personer har en slank och smal kroppsbyggnad och de går inte heller så lätt upp i vikt. Dessutom är de mycket rörliga personer. De har ofta torr hud och kalla fötter och händer. I arbetslivet tycker de inte alls om rutiner; de är kaotiska och har en tendens att ta på sig allt för många projekt på en gång, men de har en stor anpassningsförmåga och är mycket entusiastiska och flexibla.

De skulle må bra av att planera sin tillvaro, prioritera sina arbetsuppgifter och att tro på sig själva. De borde sova på saken innan de tar ett viktigt beslut och lära sig att vara mer noggranna, genom att göra en sak i taget och låta tankarna landa i stunden. Fasta tider för måltider och regelbundna vanor skulle gynna dem för att komma i balans.

Vata obalanser visar sig bl.a. i:

 • Led- och muskelvärk
 • Frusenhet
 • Förstoppning
 • Sömnproblem
 • PMS
 • Olika psykiska tillstånd

Pitta

Pitta-doshan är uppbyggd av eld- och vattenelementet vilket gör att Pitta-personer har en passionerad, driftig och intensiv karaktär. En Pitta-person är skarpsynt, perfektionistisk, tävlingsorienterad, viljestark och dominant och tenderar till irritation och frustration under stressituationer. Ordet Pitta härstammar ur sanskritordet tapa och betyder “hetta” eller “strikt” som återspeglas i deras karaktär.

Pitta-personer har en normal (medium) kroppsbyggnad. De har en hög ämnesomsättning och kan äta mycket. Pitta-personer sover lagom länge, djupt och vaknar sällan under natten. De är arbetsnarkomaner och kontrollfreaks och de behöver hitta en balans mellan “görandet” och “varandet” och sänka kraven på sig själva och andra. De kan ofta känna sig trötta och utmattade och behöver göra mindre och undvika att pressa sig för hårt. De skulle må bra av lugnande aktiviteter och svalkande mat. De är dessutom ordningsamma, målmedvetna, har ett bra affärssinne och är väldigt duktiga på att framföra sina åsikter och idéer.

Deras fysiska obalanser står i relation till värme- och eldelementet:

 • Tendens till att utveckla magbesvär såsom halsbränna och magkatarr
 • Hudproblem
 • Huvudvärk
 • Andra inflammatoriska tillstånd

Kapha

Kapha-doshan (kroppstypen) är uppbyggd av vatten- och jordelementet vilket gör att Kapha-personer har en stabil, stark och lugn karaktär. En Kapha-person är tolerant, kärleksfull, visar medkänsla, arbetar systematiskt och långsamt, och tänker gärna igenom saker. De blir sällan arga.

Kapha-personer känner sig ofta tunga i kropp och sinne och har en tendens till att snabbt gå upp i vikt och att sova länge (> 8 timmar). Deras matsmältning fungerar långsamt och de ökar lätt i vikt och i muskelmassa. All aktivitet som exempelvis att äta och prata sker i lugn takt. De har en mer passiv livsstil och behöver vara mer aktiva. De skulle må bra utav fysisk aktivitet (kondition och styrketräning) och dagsljus.

De undviker helst förändringar och de behöver gå utanför sin trygghetszon. Snabba beslut, nya förutsättningar och olika typer av arbetsuppgifter uppfattar de som en utmaning eftersom Kapha-personer är vanemänniskor.

Deras fysiska obalanser står i relation till vattenelementet:

 • Förkylning
 • Bihåleinflammation eller andra sjukdomar där mycket slem produceras
 • Övervikt
 • Diabetes
 • Vätskeansamlingar
 • Depression
 • Allergiska problem

Låter detta intressant?

Om du skulle vilja lära mer om just din unika dosha, då rekommenderar jag att du tar en titt på min Ayurvedisk hälsokonsultation. Med en hälsokonsultation får du personlig råd baserad på en pulsläsning. Råden är oftast enkla men effektiva och kan omfatta kost, dagliga rutiner, livsstilsförändringar, yoga/motion, köksråd, andningsövningar, örter och mycket mer baserad på din nuvarande dosha obalans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *